Zwemadvies nodig?

Het beloofd een warme week te worden! Genoeg redenen om het water op te zoeken. Natuurwateren zijn populair, maar waar kunt u het beste zwemmen, of beter gezegd, waar kunt u beter niet gaan zwemmen? Op de interactieve kaart van zwemwater.nl kunt u lezen waar er een positief of negatief zwemadvies is afgegeven. Zwemwater.nl is een initiatief van Integraal Provinciaal Overleg (IPO), Unie van Waterschappen en Rijkswaterstaat. Er is ook een speciale app voor Google Play en iOS beschikbaar.

Officiële aangewezen zwemlocaties

Zoals beschreven op zwemwater.nl is het aan te bevelen om alleen te zwemmen op officiële aangewezen zwemwaterlocaties omdat de overheid daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten houdt.

Zwemmen in oppervlaktewater is leuk, maar brengt ook  bepaalde risico’s met zich mee. Dat kunnen fysieke risico’s zijn maar ook biologische risico’s. Biologische risico’s komen vooral voor als de temperatuur stijgt. Hierbij kun je denken aan algenbloei die gezondheidsklachten kan veroorzaken.  Het zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Daarom is het erg belangrijk iets te weten over de bedreigingen waarmee je in aanraking kunt komen. (zwemwater.nl)

Zwemmen in een rivier of kanaal?

Zwemmen in een rivier of kanaal? Springen van bruggen? Levensgevaarlijk! Zo luidt de kop van de graphic opgesteld door Rijkswaterstaat.

In de zomer zoeken veel mensen verkoeling en ontspanning in de grote rivieren en kanalen. Dit kan gevaarlijk zijn. Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren. Daarom wijst Rijkswaterstaat op de risico’s.

Sluit uw deuren en ramen

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, maar vergeet niet uw deuren of ramen te sluiten voordat u weggaat. Inbrekers maken tijdens de warme dagen gebruik van de afwezigheid van veel bewoners voor hun kwaadaardige intenties. Een veel gebruikte methode is gewoonweg aanbellen of u thuis bent, of het plaatsen van een takje tussen de voordeur om te kunnen zien of de voordeur nog geopend is geweest. Zorg daarom altijd voor goede verlichting. Het is aan te bevelen om bijvoorbeeld een sticker op uw voordeur te plakken om te laten zien dat u en uw buren zich bezig houden met (digitale) buurtpreventie. Dit kan kwaadwillende afschrikken.

Maak er een mooie (zwem)dag van!

DEEL DIT BERICHT