Prijs te mooi om waar te zijn?

Vaak is dat dan ook zo. Je kunt daardoor onbedoeld een strafbaar feit plegen door je schuldig te maken aan heling. Heling is het kopen, bezitten of verkopen van gestolen goederen en voertuigen. Belangrijk is dat onder heling ook valt het kopen van producten waarbij je had kunnen vermoeden dat het om een gestolen product gaat. Veelal begint dat al met een gevoel van deze prijs is te mooi om waar te zijn. Koop daarom in het beginsel nooit een product waarvan de prijs veel lager is dan gelijkwaardige aanbiedingen.

Strafbaarstelling heling

Heling is opgenomen in het Wetboek van strafrecht. Er zijn drie soorten heling:

Schuldheling: iemand kan bij de aankoop, bezit of verkoop van een artikel vermoeden dat het om een gestolen goed gaat. Hier staat een gevangenisstraf van ten hoogste één jaar op en/of een geldboete van maximaal € 78.000,-.

Opzetheling: iemand koopt, bezit of verkoopt een product en weet dat het om een gestolen artikel gaat. Hier staat een gevangenisstraf van maximaal vier jaar op en/of een hoge geldboete.

Gewoonteheling: iemand koopt of verkoopt vaker producten waarvan hij of zij weet dat ze zijn gestolen. Kortom, zij maken een gewoonte van opzetheling. Hier staat een gevangenisstraf van ten hoogste zes jaar op en/of een hoge geldboete.

Vier redenen om je eigendommen te registreren in de Stopheling app

Het lijkt misschien veel werk, al je waardevolle spullen registreren in de Stopheling app. Maar zo’n checklist maken is wel heel handig, want:

  1. – Met een checklist van je waardevolle spullen kun je na diefstal eenvoudig nagaan wat er gestolen is. En bij brand wat er verloren is gegaan. Zo kun je de politie en je verzekeraar eenvoudig, nauwkeurig en snel informeren om welke spullen het gaat.
  2. – Je hebt meer kans je waardevolle spullen weer terug te krijgen. Ze staan dan immers goed omschreven in de aangifte bij de politie.
  3. – Een goede registratie helpt de politie bij het opsporen van de dader. Zo werken we samen aan het terugdringen van diefstal en inbraak.
  4. – Een checklist is ook handig voor het afsluiten van de juiste verzekering. Dan weet je precies wat je bezittingen waard zijn en betaal je niet te veel premie.

Stopheling app

Bij de politie staan een groot aantal producten als gestolen geregistreerd. Via de app Stopheling kunt u bekijken of het product dat je overweegt aan te kopen reeds bij de politie als gestolen geregistreerd staat. Heb je niet de mogelijkheid om een app te installeren of vind je een website makkelijker, kijk dan op www.stopheling.nl.

Op de website van de politie kan je onder het thema heling meer informatie lezen over dit onderwerp.

Buurtapp in jouw wijk?

Nu ik toch je aandacht heb, wil ik je gelijk attenderen dat er mogelijk een buurtapp in jouw wijk actief is. Met een buurtapp kan je met jouw buren zelf bijdragen aan een veilige buurt. Gebruik de zoekfunctie om te kijken of er reeds een buurtapp actief is in jouw wijk. Is deze er nog niet? Dan kan je hier meer informatie lezen over het opzetten van een buurtapp / buurtWhatsApp.

DEEL DIT BERICHT