Description

Om de politie te helpen bij het oplossen van misdrijven, kunnen burgers en ondernemingen hun bewakingscamera aanmelden bij Camera in Beeld. Vandaag wordt in Haarlem de eigenaar van de tweehonderdduizendste aangemelde camera verrast met een oorkonde. Ook lanceert minister Grapperhaus dan de campagne ‘Excellent Cameratoezicht’. Daarmee kunnen ondernemers de kwaliteit van hun camerabeelden controleren en verbeteren.

Steeds meer particulieren en ondernemers beveiligen hun eigendommen met camera’s. Deze beelden kunnen goed van pas komen bij politieonderzoeken. Om te weten waar de camera’s hangen, maakt de politie sinds 2014 gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Burgers en ondernemers kunnen hun camera daar aanmelden via de website politie.nl. Onlangs ontving de politie de tweehonderdduizendste aanmelding. ‘Mensen willen graag met de politie meedenken en ons helpen’, zegt projectleider Karel van Engelenhoven.

Doorslaggevende rol

Dankzij de database kan de politie snel zien waar camera’s hangen en de beelden veilig stellen na een misdrijf. Dat heeft resultaat. Bijvoorbeeld afgelopen zomer in een ernstige verkrachtingszaak van een studente in Rotterdam. Toen kreeg het onderzoekteam aan de hand van particuliere camerabeelden een verdachte in beeld. ‘Camera in Beeld had een doorslaggevende rol in het onderzoek’, zegt een van de teamleiders. ‘Beeldmateriaal kan heel belangrijk zijn bij de opsporing van ernstige misdrijven, dus de hulp van burgers heeft absoluut meerwaarde.’

Privacywetgeving

Nederland telt naar schatting ruim anderhalf miljoen camera’s. De databank kan dus nog veel voller. Mensen aarzelen soms uit angst dat ze de privacywetgeving overtreden met hun camera. Dat is vaak onterecht. ‘Je mag best een stukje van de openbare weg filmen bij het bewaken van je eigendommen’, zegt Van Engelenhoven. ‘Zolang het maar binnen de perken blijft en duidelijk is gemaakt dat er een camera hangt. Bijvoorbeeld door middel van een waarschuwingssticker.’ Ook vrees voor eventuele represailles van personen die op de beelden te zien zijn, is ongegrond. De politie vordert de beelden die ze nodig heeft voor onderzoek. De eigenaar van de beelden moet ze dan dus afstaan.

Camera in beeld

Bron: politie.nl.

DEEL DIT BERICHT

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on linkedin
Share on email

nieuwsbrief

Meer NIEUWS

Nederland – Meer opslag- en dumplocaties aangetroffen
Code groen: Er zijn geen waarschuwingen
Nevelig, lokaal mist. Overdag bewolkt en kans op wat lichte regen
Rijsbergen – Man van ‘kippenfilmpje’ opgepakt